انتقال ویروس HPV از طریق لیزر: آیا امکانپذیر است؟
ویروس HPV (ویروس پاپیلومای انسانی) در بیشتر مواقع از راه ارتباط جنسی منتقل میشود، اما در مواردی میتواند از طریق غیرجنسی نیز انتقال یابد. این ویروس میتواند موجب ایجاد زگیل و ضایعات پوستی در نواحی مختلف بدن شود و در برخی از موارد میتواند منجر به بیماری سرطان گردد. باتوجه به شیوع این ویروس در سالهای اخیر و استفادۀ گسترده از دستگاههای لیزر، این نگرانی برای برخی ایجاد شده است که آیا انتقال ویروس اچ پی وی از طریق لیزر وجود دارد یا خیر. در مطلب پیشرو به بررسی دقیق این موضوع و اقدامات پیشگیرانه جهت جلوگیری از انتقال این ویروس میپردازیم.
HPV چیست؟
اچ پی وی یک ویروس حاوی DNA و بدون پوشش است. عدم وجود پوشش به ویروس امکان میدهد که تا روزها در محیط خشک زنده بماند. بیش از 200 نوع مختلف از این ویروس شناسایی شده است که برخی از آنها بسیار خطرناک هستند. بسیاری از انواع HPV قابلیت ایجاد سرطان و بیماریهای سخت را ندارند و فقط باعث زگیل و عفونتهای پوستی میشوند. انواع پرخطر این ویروس میتوانند عامل ایجاد سرطان دهانۀ رحم، سرطان حلق و گلو و سرطان مقعد باشند.
آیا اچ پی وی از طریق انجام لیزر منتقل میشود؟
این ویروس بهطور عمده از طریق ارتباط جنسی با فرد آلوده انتقال مییابد، اما امکان سرایت آن از طریق تماس مستقیم طولانیمدت با زگیلها و عفونتهای پوستی نیز وجود دارد. باتوجه به اینکه گونههای مختلف HPV میتوانند در محیطهای خشک هم زنده بمانند، رعایت نکات بهداشتی و ضدعفونی کردن وسایلی که در تماس مستقیم با پوست قرار میگیرند، حائز اهمیت است.
با شیوع یافتن اچ پی وی و بالا رفتن نرخ استفاده از دستگاههای لیزر، نگرانیها دربارۀ انتقال این ویروس از طریق لیزر بیشتر شده است و بسیاری میخواهند بدانند که آیا امکان آلوده شدن به اچ پی وی از این طریق ممکن است؟ این امکان در حالت کلی وجود ندارد و نیازی نیست از این بابت نگران باشد؛ زیرا دستگاههای لیزر بهطور کلی در تماس مستقیم با بدن افراد قرار ندارند و اگر به تماس مستقیم نیاز باشد، تجهیزات و وسایل اختصاصی برای هر فرد مورد استفاده قرار میگیرد. با مراجعه به مراکز معتبر لیزر بهراحتی میتوانید خودتان را از ابتلا به انواع بیماریهای شایع در امان نگاه دارید.
آیا کادر درمان در معرض خطر ابتلا به اچ پی وی هستند؟
امکان انتقال ویروس از راه زخم و بریدگی وجود دارد و این خطر پزشکان و بهویژه جراحان را تهدید میکند، اما آیا اپراتورهای دستگاههای لیزر نیز در معرض خطر هستند؟
برای برداشتن زگیلهای ناشی از ویروس اچ پی وی میتوان از لیزر CO2 استفاده کرد. مطالعات متعدد وجود ذرات HPV را در دود حاصل از لیزرِ ضایعات تناسلی نشان داده است. مطالعات بیشتری در جریان است، اما بهطور کلی میتوان گفت که ذرات آلوده میتوانند برای کادر پزشکی که بهطور مداوم با این روشها کار میکنند، خطرآفرین باشند. با استفاده از ماسک تنفسی، پوششهای مناسب و دستگاه تهویۀ هوا میتوان این مخاطرات را بیاثر کرد.
باوجود شناسایی DNA ویروس در دود لیزر، شواهد قطعی دربارۀ انتقال عفونت HPV به انسان از این طریق هنوز تأیید نشده است.
چه افرادی در معرض خطر ابتلا به HPV هستند؟
- افرادی که شریکهای جنسی متعدد دارند.
- افرادی که روابط پرخطر جنسی دارند و از کاندوم استفاده نمیکنند.
- معتادان به الکل و مواد مخدر یا افرادی که زیاد سیگار میکشند.
- مبتلایان به ایدز (hiv) یا افرادی که نقص سیستم ایمنی دارند.
- افرادی که با زگیلهای پوستی در تماس مستقیم بودهاند.
- پزشکان و کادر درمان که بهطور مستقیم با بیماران مبتلا در ارتباط هستند.
- نوزادانی که از مادران مبتلا به ویروس متولد شدهاند.
روشهای پیشگیری از HPV چیست؟
- دریافت واکسن گارداسیل (Gardasil) یا سرواریکس (Cervarix)
- استفاده از کاندوم
- محدود کردن تعداد شریکهای جنسی
- معاینات منظم پزشکی و انجام آزمایش پاپ اسمیر برای زنان
- تغذیۀ مناسب، ورزش منظم، مدیریت استرس و عدم مصرف الکل و دخانیات
- عدم لمس کردن زگیلهای پوستی
- رعایت نکات بهداشتی در محیطهای عمومی
در صورت ابتلا به اچ پی وی چه باید کرد؟
اگر فکر میکنید که ممکن است به ویروس HPV مبتلا شده باشید، اقدامات زیر را انجام دهید:
در ابتدا به پزشک زنان، ارولوژیست یا متخصص پوست و بیماریهای عفونی مراجعه کنید. پزشک با گرفتن تست hpv از شما میتواند نوع و میزان خطر آن (پرخطر یا کمخطر) را تعیین کند. پس از آن، بیمار با بررسی و چکآپهای مدتدار که دکتر مشخص میکند، داشتن زندگی سالم و مصرف مواد غذایی مفید و سرشار از آنتیاکسیدان با هدف افزایش ایمنی روند بیماری را طی میکند تادرنهایت درمان شود. اما در صورتیکه فرد این بیماری را جدی نگیرد باید منتظر عواقب بعدی آن همچون تغییرات سلولی و احتمال وقوع سرطان باشد. تشخیص زودهنگام ضایعات پیشسرطانی به درمان مؤثر آن کمک شایانی میکند.
زگیلهای پوستی ناشی از گونههای کمخطر ویروس با فریز کردن، لیزر یا داروهای موضعی درمانپذیر هستند. تقویت سیستم ایمنی در مبارزه با اچ پی وی اهمیت بسیاری دارد؛ زیرا اغلب میتواند خودبهخود ویروس را از بین ببرد.
جمعبندی
اچ پی وی در اغلب موارد از راه تماس جنسی منتقل میشود. گونههای خطرناک این ویروس میتوانند موجب سرطان دهانۀ رحم، سرطان ناحیۀ تناسلی و مقعد، و سرطان حلق و گلو شوند؛ اما بیشتر گونههای این ویروس خطر چندانی ندارند و طی چند سال در بدن از بین میروند. این ویروس بهطور معمول از طریق لیزر یا استفاده از استخر و توالت عمومی منتقل نمیشود؛ زیرا برای انتقال بیماری به تماس پوستی مستقیم با فرد آلوده نیاز است. درهرصورت بهتر است که توصیههای بهداشتی را جدی بگیرید، از داشتن شرکای جنسی متعدد پرهیز کنید و پیش از شروع رابطه جدید حتما خود و پارتنرتان تست hpv بدهید.
ارسال نظر